piątek, 29 maja 2015

Gary

Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni są garnki. Warto poświęcić chwilę aby zastanowić się nad ich wyborem. Modele emaliowane przechodzą już w zapomnienie, na rynku mamy jeszcze garnki aluminiowe, pokryte teflonem lub ceramiką oraz te wykonane ze stali nierdzewnej. Wybór należy do nas, jedynie mogę doradzić to, aby zwracać uwagę na jakość wykonania oraz ciężkość poszczególnych rondli. Z doświadczenia wiem, że bardziej masywne i cięższe garnki dłużej nam posłużą. W przypadku, gdy jesteśmy właścicielami zmywarki, koniecznie trzeba wybrać naczynia, które można w niej zmywać. Nic nie jest tak upierdliwe, jak szorowanie zaschniętych garnków.
Kształt i ilość garnków dobieramy zgodnie z własnymi upodobaniami oraz liczbą członków rodziny. Na początek polecam zakup jednego dużego 5 - 6 litrowego garnka na zupę, jednego lub dwóch średnich 3 - 4 litrowych oraz dwóch małych 1 - 2 litrowych, w tym rondelka z dłuższą rączką. Ważne żeby uchwyty były wykonane z materiałów nie nagrzewających się, i osobiście radzę nie wybierać plastikowych. Nie dość że mogą nieprzyjemnie pachnieć podczas gotowania, to jeszcze przez przypadek można je stopić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz