piątek, 29 maja 2015

Garnki funkcyjne

W sklepach można dostać różnego rodzaju garnki do zadań specjalnych. Wśród nich mogę wyróżnić te, z których jestem najbardziej zadowolona: garnek do gotowania na parze, do gotowania szparagów czy specjalny do ryżu.



Garnek do szparagów, obecnie jest mocno na czasie. Ma podłużny kształt i specjalne sitko, którym wyciągniemy warzywa z wody. Jego ogromną zaletą jest fakt, że szparagi ugotujemy na stojąco, więc główki nie będą zanurzone we wodzie. Poza sezonem używam go do gotowania spaghetti. Więcej o tym jaki wybrać i gdzie kupić można zobaczyć tu http://www.parazgara.pl/garnek-do-gotowania-szparagow/

Garnek do gotowania na parze składa się jakby z dwóch części, gdzie do jednej wlewamy wodę, a do drugiej wkładamy warzywa. Ja oprócz jarzyn paruję także pyzy oraz czasem ryby.
Garnek do gotowania ryżu to właściwie osobne elektryczne urządzenie, ale niezwykle praktyczne. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość ryżu oraz wlać wodę i można o tej sprawie zapomnieć. Nic się nie przypali, nic nie poskleja i nie wykipi, a my możemy zająć się innymi czynnościami. Szczególnie go polecam w przypadku przygotowywania ryżu do sushi, do tego w ilościach hurtowych.

W tym miejscu także wspomnę o garnku rzymskim, z którego pomocą przygotowuję mega pyszne, mięsne pieczenie. Sekretem tego glinianego naczynia, jest jego odpowiednio długie namoczenie w wodzie. Do garnka rzymskiego wystarczy włożyć przyprawione mięso i pokrojone warzywa i cały obiad po około godzinie będzie gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz